tiistai 29. lokakuuta 2013

Punajuurikeitto

Lihaton lokakuu loppuu. Joulu lähestyy. Tai ainakin pikkujoulut. Punajuurikeitto on niin vahvasti joulun värinen, että kannattaa miettiä tarjoileeko sitä jouluna tai pikkujouluna. Keitto kannattaa soseutta kunnolla. Tuloksen pitää olla samettista ja pehmoista niin kuin vauvan peppu. Tai pehmoista kuin kuluneet burgundinpunaiset sammarit. Kuvassa oleva tuotos jäi hieman kokkareiseksi ja soseuttamisen jälkeen ilmakuplaiseksi.



PEHMOINEN PUNAJUURIKEITTO 

500 g punajuuria
3 isoa jauhoista perunaa (esim. Rosamunda)
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
mustapippuria
1 purkki smetanaa

Kuori ja paloittele punajuuret ja perunat.

Laita punajuuret ja perunat kattilaan. Lisää vesi ja liemikuutiot. Keitä hiljalleen, kunnes punajuuret ovat pehmenneet.

Soseuta keitto sauvasekoittimella soseeksi. Lisää lopuksi smetana ja rouhi mukaan mustapippuria. Smetanan voi lisätä myös keittoannoksen päälle sipulisilpun kanssa.

sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Lihattoman lokakuun kasvispihvit

Voi niitä syödä muinakin kuukausina. Tein terveellistä roskaa eli ruishampurilaisia. Ruisleivän väliin pihvi, tomaattia ja kevätsipulia. Jos haluaa hullutella ja heittää terveellisyyden roskiin, leipien väliin voi lisätä lusikallisen smetanaa.




KASVISPIHVIT

2 dl kermaviiliä
1 dl korppujauhoja
2 porkkanaa
2 perunaa
150 g kesäkurpitsaa
1 dl korppujauhoja
2 munaa
2 dl juustoraastetta
suolaa
pippuria
kuivattuja yrtteiä oman maun mukaan

Sekoita kermaviili ja korppujauhot keskenään. Jätä turpoamaan jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Kuori ja raasta porkkana, peruna ja kesäkurpitsa. Valuta kasvisraasteesta ylimääräiset nesteet pois. Sekoita kasvisraaste ja kermaviiliseos keskenään. Lisää munat, juustoraaste ja mausta. Jos seos vaikuttaa liian vetiseltä, lisää korppujauhoja ja/tai juustoraastetta.

Paista pannulla.

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Pippurinen paprikapasta

Pastaa, kermaa ja pippuria. Mitä muita raaka-aineita sitä tarvitsee, kun on saatava ruokaa ja äkkiä? Paprikaa.



PIPPURINEN PAPRIKAPASTA

pastaa

sipuli
öljyä
paprika
purkki Valion mustapekka maustettua ruokakermaa
rosépippuria

Keitä pasta.

Pilko sipuli. Kuullota ne kattilassa. Lisää joukkoon kerma ja paprika. Kiehauta.

Sekoita pasta ja kastike keskenään. Lisää päälle vielä murskattua rosépippuria.

lauantai 19. lokakuuta 2013

DIY ruissipsit

Jätä ne perunasipsit!


valmiiksi kuivahtanutta ruisleipää
margariinia
kuivattua chiliä
mustapippurirouhetta

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja käännä lämpö pois. Voitele ruisleivät ohuelti margariinilla. Ripottele päälle chiliä ja mustapippuria tai muita mieleisiä mausteita. Siivuta leipä pieniksi siivuiksi ja laita ne leivinpaperille. Laita uunipelti uuniin. Anna olla uunissa jälkilämmöllä noin 20 min.

perjantai 18. lokakuuta 2013

Lämmin fetasalaatti

Fetasalaatti on klassikko. Jopa niin klassikko, että se tuntuu hetkittäin tylsän turvalliselta valinnalta. Kun osan aineista kuumentaa pannulla, saa salaattiin uutta potkua.


300 g kesäkurpitsaa
paprika
kirsikkatomaatteja
fetajuustopaloja öljyssä (Esim. Apetina snack pack, green olives & garlic in oil)
1 banaanisalottisipuli
basilikaa

Kuutio kesäkurpitsa. Suikaloi paprika. Halkaise kirsikkatomaatit. Viipaloi sipulit.

Valuta fetapakkauksesta öljy pannulle. Lisää pannulle kesäkurpitsa ja paprikat. Paista kasvikset lähes kypsiksi. Lisää joukkoon tomaatit. Paista hetki. Lisää feta oliiveineen ja valkosipulineen pannulle. Jatka paistamista kunnes feta on lämmennyt. Älä sulata sitä. Mausta sipulirenkailla ja basilikalla.

sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Tomaatti-fetakeitto


1 purkki valmista tomaattikeittoa
kirsikkatomaatteja
50 g fetaa
mausteita oman maun mukaan

Lämmitä tomaattikeitto kattilassa. Lisää joukkoon kirsikkatomaatit. Anna hautua hiljalleen5 min kunnes kirsikkatomaatit ovat pehmenneet. Lisää feta paloina. Mausta. Valmis.

torstai 10. lokakuuta 2013

Sienikiusaus

Arkiruokaa. Helppoa, hyvää ja kasvista. Perunoiksi käy pakastealtaiden puolivalmisteet, kun haluaa päästä helpommalla. Tässä reseptissä käytin pakastealtaan juustokermaperunoita ja sieninä torilta kerättyjä suppilovahveroita.


750 g juustokermaperunoita
2 sipulia
2 l suppilovahveroita
mustapippuria
suolaa

Pilko sienet. Paista sieniä pannulla, kunnes niistä irtoaa nesteet. Ota pannu pois levyltä. Mausta mustapippurilla ja suolalla.

Pilko sipuli.

Kumoa jäiset juustokermaperunat uunivuokaan. Lisää joukkoon sienet ja sipulit. Sekoita.

Paista uunissa 225 asteessa noin tunti.

maanantai 7. lokakuuta 2013

Lihattomasta lokakuusta

Lihaton lokakuu alkoi näin.
  • 1.10: Ostin mustaamakkaraa.
  • 3.10: Söin lihapullapastaa ravintolassa. 
Lokakuu alkoi poikkeuksellisesti. En osta Tampereen erikoisuutta, mustaa makkaraa, montaakaan kertaa vuodessa. Ravintoloissa valitsen yleensä kalaa, riistaa tai lammasta.

En ole lopettanut lihan syöntiä lokakuuksi. Alkukuu meni niin, etten ole tainnut vähentääkään. Että hupsista. Syön punaista lihaa pari kertaa viikossa. Pidän hyvästä pihvistä, grillilihasta enkä ole koskaan kieltäytynyt metvurstileivästä. Pidän hirvikeitosta, poronkäristyksestä ja lampaasta. Noh. Tykkään ruuasta. Jos saan ostaa itse lihan, se on riistaa tai laadukasta kokolihaa. Laadukas liha on yleensä eläimen lihaa, joka on kasvanut vapaana, luomuna tai muuten hyvissä oloissa. Minun suussani tuollainen liha maistuu paremmalta kuin maustelitkuissa lilluneet halppismerkeillä myytävät lihat.

Absoluuttista lihattomuutta mieluummin kehottaisin ihmisiä miettimään, mistä liha tulee. Luomuna vai tehokasvatettuna? Nautana tai sikana lähitilalta? Hirvenä metsästä? Porona tunturilta? Suomesta? Alkuperämaa Euroopasta? Seuraavaksi kehottaisin miettimään, mistä lihan ostaa. Kauppaketjusta valmiiksi pakattuna vai luotettavalta lihakauppiaalta? Samoja asioita voi miettiä broileria ja kalaa ostaessa. Ja samoja asioita voi miettiä kasviksia ostaessa.

Omalta osaltani osallistun lihattomaan lokakuuhun heittämällä blogin puolelle kasvisruokien reseptejä. Yritän pitää yllä 2-3 postauksen viikkotahdin.

torstai 3. lokakuuta 2013

Leipäjuustosalaatti

Salaattia ilman salaattia. Käytän leipäjuustosalaattia useasti eväänä. Lisukkeeksi leikkaan ruisleipää. Niin helppoa, että voi tehdä aamulla silmät ristissä.


1 omena
100 g leipäjuustoa
puolukoita

Paloittele omena ja leipäjuusto. Laita palat eväsrasiaan. Kaada joukkoon puolukoita. Sekoita ravistamalla.