sunnuntai 24. elokuuta 2014

Tomaatti-mozzarellapiirakka

En suosittele tomaatti-mozzarellapiirakkaa laihduttajille. Piirakassa rasva tirisee niin, että verisuonet tukkeutuvat pelkästä vilkaisusta. Muuten piirakka on aivan mahtava. Mitenkä muutakaan voisi olla? Kaikki, missä on juustoa ja kermaa, ei voi olla pahaa. Paitsi ehkä verisuonille.



TOMAATTI-MOZZARELLAPIIRAKKA

1 pyöreä piirakkataikina pakastealtaasta

2 munaa
2 dl kermaa
75 g vihreää pestogoudaa raastettuna
200 g kirsikkatomaatteja
150 g mozzarellaa
mustapippuria

(sitruuna)basilikaa tuoreeltaan

Sulata piirakkataikina ohjeen mukaan. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Kiinnitä reunat. Painele piirakkapohja vuokaan, niin että se nousee noin puoleen väliin reunoja.

Raasta juusto. Lisää joukkoon munat ja kerma. Kaada seos piirakkapohjan päälle.

Halkaise kirsikkatomaatit. Leikkaa mozzarellasta pieniä paloja. Asettele seoksen päälle kirsikkatomaatin puolikkaita ja mozzarellaa limittäin. Ripottele päälle mustapippuria.

Paista uunissa 200 asteessa noin 40 min. Ripottele kypsän piirakan päälle tuoretta basilikaa.

keskiviikko 20. elokuuta 2014

(Suurimmaksi osaksi) bataattikeitto

Tein ruokaa tähteistä. Käytin bataattikeittoon viimeisen sipulin, viimeiset porkkanat, jämäjuuston ja viimeiset perunat. Bataatti piti ostaa. Keitin niistä keiton ja soseutin samettisen pehmeäksi. Sen jälkeen jaoin 3 dl pakasterasioihin. Jäähdytin ja pakastin eväskeitoiksi. Aamulla voi sitten ottaa jäädytetyn keiton pakkasesta eikä tarvitse pelätä, että sose on työpaikalle päästessä pitkin kassin pohjaa.

BATAATTIKEITTO

1 sipuli
1 bataatti
2 porkkanaa
4 pientä perunaa
8 dl vettä
suolaa
1 dl kermaa
50 g mustaleima emmentalia raasteena
mustapippuria

Kuori ja pilko sipuli, bataatti, porkkanat ja perunat. Laita ne kattilaan. Kaada päälle vesi. Lisää hieman suolaa. Keitä, kunnes juurekset ovat pehmenneet.

Soseuta pehmeät juurekset. Lisää kerma ja juusto. Kiehauta keitto. Maista ja mausta mustapippurilla.

lauantai 16. elokuuta 2014

Käy keskiajalla

Hei hämäläinen, pirkanmaalainen tai kuka tahansa!

Käy tänä viikonloppuna keskiajalla. Hämeenlinnassa on tänä viikonloppuna keskiaikamarkkinat. Vuoden 2014 teemana on ruoka ja juoma. Tarjolla on olutta, varraspossua, turnajaisia eikä yhtään metrilakua.

Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoiden kotisivuille pääset klikkaamalla tätä.

tiistai 12. elokuuta 2014

Kantarellileipä

Sunnuntaina poimin herukoita uhmaten hulluja, vihaisia ampiaisia, joiden mielestä herukat kuuluivat vain ja ainoastaan niiden ruokalistalle. Herukanpoiminnan jälkeen piipahdin sienimetsässä luottokantarellipaikalla. Keräsin kaksi litraa. Olisi ollut enemmänkin, mutta selkä ei kestänyt enempää hyttysenpistoja. 

En tiedä kaipaako kantarellileipä tarkkaa ohjetta. Paistinpannulle laitetaan voita. Perään sipulia renkaina ja kanttiksia. Paistetaan kunnes tuntuu hyvältä. Lopuksi lämmitetään leipä paistinpannulla. Parasta leipää on vaalea höttöleipä. Sienet ja sipuli laitetaan leivän päälle. Ripaus suolaa. Ripaus mustapippuria. Se on siinä.

torstai 7. elokuuta 2014

Herukkakastike jäätelölle

Yhdistä pehmeä kermajäätelö kirpeään pikaherukkakastikkeeseen. Jos kastike tuntuu liian kirpeältä, lisää sokeria. Käytin valkoherukoita, mutta uskoisin punaherukoiden sopivan yhtä hienosti. Kastikkeen voi soseuttaa sauvasekoittimella ja siivilöidä, jos tykkää sileämmästä rakenteesta.


HERUKKAKASTIKE JÄÄTELÖLLE
(2 syöjälle)

0,5 dl valkoherukoita
1 rkl sokeria

Laita herukat ja sokeri pieneen kulhoon. Kuumenna mikrossa 30 sekuntia täydellä teholla. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria. Kaada kastike jäätelön päälle.

perjantai 1. elokuuta 2014

Paahdettuja kasviksia

Grillilihan tai kalan lisukkeeksi tai ihan pelkältään. Pakastekasvisten sijasta voi käyttää tuoreita kasviksia kuten kesäkurpitsaa ja porkkanaa. Koska minua yhä laiskottaa, käytin pakastevihanneksia. Pienet valkoiset pallerot ovat mozzarellaa.



PAAHDETTUJA KASVIKSIA

500 g perunoita
1 pussi pakastekasviksia (esim. talonvihanneksia)
200 g kirsikkatomaatteja
0,5 dl öljyä
2 rkl maustesekoitusta (esim. välimeren maustesekoitus)
suolaa
mustapippuria

Keitä perunat puolikypsiksi. Lisää kattilaan pakastevihannekset. Keitä noin 2 min. Kaada vesi pois ja haihduta ylimääräinen kosteus.

Sekoita öljy ja maustesekoitus. Sekoita perunoiden ja kasvisten joukkoon. Pese ja halkaise kirsikkatomaatit.

Levitä kaikki uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa 225 asteeseen 20-30 min. Tarkista maku ja mausta pippurilla ja suolalla.