keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Rosollileipä

Jouluuni kuuluu yöllä puoliksi salassa syöty kinkkuvoileipä. Joululimpun päälle sivellään rasvaa, leikataan kylmäeteisessä reilu siivu kinkkua joululimpun päälle. Kaikki tämä tehdään mukamas muilta salassa. Lisätunnelmaa tuo eteisessä palelevat varpaat.

Näin ennen joulua voi vielä hullutella ja rikkoa perinteitä. Perinteitä noudatetaan sitten jouluna. Koitin rosollileipää. Leivässä on sama periaate kuin kinkkuleivässä. Otetaan pala joululimppua, limpun päälle lusikoidaan rosollia ja rosollin päälle laitetaan vielä muuta nokare smetanaa. Sopii kasvissyöjille, jotka haluavat osallistua yöllä syömiseen.  

tiistai 16. joulukuuta 2014

Porkkanavuoka

Simppeli pippurinen porkkanavuoka ilman riisiä. Kaikista porkkanalaatikoista tykkään eniten omasta ohraisesta versiosta. Linkki on tässä. 


PORKKANAVUOKA

6 isoa porkkanaa
200 g tuorejuustoa
3 dl maitoa
valkopippuria
roseepippuria
suolaa

korppujauhoja

Voitele vuoka. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Laita raaste vuokaan.

Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata joukkoon tuorejuusto ja mausteet. Kaada sakea seos porkkanaraasteen päälle. Sekoita. Ripottele päälle korppujauhoja.

Paista uunissa 200 asteessa noin 1 tunti.

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Rakas joulupukki

On sovittu, ettet tuo mitään. Ei risuja. Ei lahjoja. Se on diili. Sen sijaan, jos siellä Korvatunturilla ei keksitä millään lahjoja ruoan ystäville, tässä kuusi sopuhintaista lahjavinkkiä. Voi tuoda vuodenajasta riippumatta. Vaikka synttärilahjana. :) 

1. Ravintolaillallinen

2. Juustot. Kotimaisia herkkujuustoja, ulkomaalaisia herkkujuustoja. Kotimaisista mainittakoon, että hyviä juustoja tehdään muuallakin kuin Valiolla ja muitakin juustoja on olemassa kuin leipäjuusto.

3. Pullo. Ei absolutisteille ja alaikäisille. Saa olla yli kympin pullo. Punaviiniä, valkoviiniä, kuohuviiniä, saamppanjaa, konjakkia, viskiä. Mitänäitänyton. Kysy rohkeasti Alkon myyjältä vinkkiä.

4. Herkkukorit. Mielellään itse koottu. Kokoa vaikka juustosta, suklaasta, kahvista, hillosta, suolakekseistä, pähkinöistä, mandariineista ja karpalomehusta saajan näköinen ja makuun sopiva. Aina plussaa, jos olet omin pikku kätösin tehnyt koriin jotakin.
 
5. Ruokalehden vuosikerta. Omat tykkään eniten kotimaisesta Maku-lehdestä ja ruotsalaisesta lehdestä Elle Mat & Vin.

6. Lapuan Kankureiden pellavaa keittiöön tai ruokapöytään. Klikkaa tätä ja pääset Kankureiden verkkokauppaan.

maanantai 8. joulukuuta 2014

Uunirosolli

Uunirosolli on hyvä vaihtoehto perinteiselle rosollille ja perinteisille joululaatikoille. Sen kyytipojaksi voi laittaa smetanaa ja sipulisilppua. Uskoisin maistuvan näin joulun aikaan kasvissyöjälle kalan kanssa tai lihansyöjälle kinkun kanssa.


UUNIROSOLLI

4 porkkanaa
4 isoa perunaa
4 punajuurta
0,5 dl rypsiöljyä
Provencen maustesekoitusta
(suolaa)

Kuori ja pilko juurekset tasakokoisiksi lohkoiksi. Laita kulhoon rypsiöljy ja maustesekoitus. Pyöräytä juureslohkot öljyssä.

Laita leivinpaperi uunipellille ja kumoa juurekset sen päälle.

Paista uunissa 200 asteessa noin 45-60 min riippuen lohkojen koosta. Maista ja suolaa, jos se on tarpeen.