sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Kookospikkuleivät

Ehkä kookospikkuleivät eivät ole kahvipöydän henkeäsalpaavia kaunistuksia. Enemmin sanoisin niiden olevan arkisia kakkaroita tai kokkareita, mutta ovatpahan gluteenittomia, laktoosittomia ja hyviä. Lisäksi ne ovat helppoja ja nopeita valmistaa. 


KOOKOSPIKKULEIVÄT
noin 15 kpl

100 g kookoshiutaleita
1 dl sokeria
1 1/2 tl pikakahvijauhetta
2 munan valkuaista

Sekoita kookoshiutaleet, sokeri ja pikakahvijauhe keskenään. Erottele munista valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kuivien aineiden joukkoon. Sekoita.

Nosta uunipellille, leivinpaperin päälle teelusikalla kokkareita.

Paista uunissa 175 asteessa noin 15 min, kunnes pikkuleivät saavat väriä pintaan. Varo polttamasta.

tiistai 20. tammikuuta 2015

Ruskaleipä padassa

Tämä on kahden reseptin tuunaus, pataleivän ja keittokirjan ruskasämpylöiden. Resepti on lähes suoraan copy-pastettu aiemmin postaamasta pataleivästä. Ruskasämpylöiden resepti löytyy kirjasta Leivo kevyemmin. Kotiliesi, 2004, sivu 159.


RUSKALEIPÄ PADASSA

1 kannellinen uunipata

3 dl Myllärin Luomu Hurjan Viljainen Sämpyläjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl kuivahiivaa
4 dl kädenlämpöistä vettä

1/2 dl porkkanaraastetta
1/2 dl punajuuriraastetta
rypsiöljyä


Sekoita kulhossa kuivat aineet. Kaada joukkoon vesi ja sekoita tasaiseksi. 

Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla. Anna kohota 12-18 tuntia huoneenlämmössä.

Kuori ja raasta porkkanat ja punajuuri. Lisää raasteet taikinaan. Sekoita. Anna vielä kohota noin tunnin verran.

Taikinan kohotessa lämmitä uuni 225 asteeseen. Laita kannellinen pata kuumenemaan uuniin. 

Ota pata pois. Sivele reunoille öljyä. Kumoa taikina pataan. Laita kansi päälle. 

Paista uunissa 30 min. Ota kansi pois. Väännä uuni pois päältä ja anna leivän olla uunissa jälkilämmöllä vielä 15 min. 

perjantai 16. tammikuuta 2015

Syrnikit - venäläiset rahkaletut

Lähes kaikki tuntevat blinit mutta kuka tuntee syrnikit. On vääryys, että syrnikit eli venäläiset rahkaletut ovat jääneet pahasti blinien varjoon. Paksut rahkaletut ovat vaan niin hyviä ja niitä voi syödä suolaisten tai makeiden lisukkeiden kanssa. Taistelussa blinit vastaan syrnikit, syrnikin puolesta puhuu myös nopeus. Kaikki oli ohi tunnissa. Myös syrnikit. 

Syrnikit söin sitruunasmetanan (smetanaa, sitruunamehua ja ripaus sokeria) ja sipulisilpun kanssa. Ohjeesta riittää noin 10 lettuun. Jos paistat isolla pannulla, laita yhteen lettuun 0,5 dl taikinaa.


SYRNIKIT

1 purkki (250 g) maitorahkaa
3 munaa
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa

voita/margariinia paistamiseen

Sekoita kaikki aineet keskenään. Jätä turpoamaan 10 minuutiksi.

Paista pannulla runsaassa rasvassa ja miedolla lämmöllä kauniin keltaisiksi.

keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Lindströmin lihapullat

Lindströmin pihveistä ja lihapullista on muuten kovin vaikea keksiä mitään nasevaa sanottavaa. Ovat ne niin kuluneita kotiruokaklassikkoja. Tässä on punajuuriruokien klassikkoa nyt lihapullina. Kyseessä on joko tylsyyksien tylsyys tai klassikkojen klassikko.

LINDSTRÖMIN LIHAPULLAT

400 g jauhelihaa
1 dl korppujauhoa
1 dl vettä
1 muna
300 g (3-4 kpl) etikkapunajuuria
1 iso sipuli
1 dl juustoraastetta
ripaus suolaa
mustapippuria

Sekoita muna, korppujauho ja vesi keskenään. Jätä turpoamaan 5-10 minuutiksi.

Raasta joukkoon punajuuret. Silppua sipuli ja laita sekin joukkoon. Lisää vielä jauheliha, juustoraaste ja mausteet. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Muotoile massasta leivinpapein päälle palleroita.

Paista uunissa 225 asteessa noin 15 min.

keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Ennen vanhaan lihapiirakka

Viimeisen flunssaisen kahden viikon aikana olen lukenut ehkä liikaa *Game of Thronesia, kun alkoi mieli tehdä ohraa ja lammasta. Muhennoksen sijaan tein lihapiirakkaa käyttäen lampaanjauhelihaa ja ohraa. Taikinana käytin valmista voitaikinaa, kun en viitsinyt käsiäni liata. Voitaikinasta voi tehdä koko pellillisen piirakkaa, pikkuisia pasteijoita tai sitten tällaisia kahden valmislevyn piirakoita.

* George R.R. Martin, Tulen ja jään laulu-sarja


LIHAPIIRAKKA

500 g voitaikinaa pakasteesta

2 dl esikypsennettyjä kokonaisia ohrasuurimoita
2 munaa
200 g lampaanjauhelihaa
2 sipulia
voita paistamiseen
suolaa
pippuria

1 muna voiteluun 

Nosta voitaikinalevyt sulamaan.

Keitä ohraa pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele ja valuta kypsät ohrasuurimot. Keitä kananmunat koviksi ja anna niiden jäähtyä.

Kuori ja pilko sipulit. Kuullota ne voissa. Siirrä syrjään. Ruskista jauheliha ja mausta se suolalla ja pippurilla.

Murskaa kananmunat pieniksi paloiksi haarukalla. Yhdistä munat, jauheliha, sipulit ja ohra. Sekoita.

Kaulitse voitaikinalevyt. Laita täytettä levyille. Painele reunat kiinni. Voitele munalla ja pistele haarukalla pari reikää piirakan päälle.

Paista uunissa 200 asteessa noin 20 min riippuen piirakoiden koosta. Ota uunista pois, kun väri on kauniin ruskea.

lauantai 3. tammikuuta 2015

Porkkana-mascarponesosekeitto

Kun jääkaapista löytyy yhä joulun jäljiltä vaikka mitä. Oli porkkanoita. Oli perunoita. Oli mascarponea. Ihan ensimmäisenä ei tullut mieleen yhdistää mascarponea porkkanasosekeittoon, mutta Hesarin sivuilta bongasin mielenkiintoisen reseptin. Tein siitä simppelimmän, kehä III:n ulkopuolelle sopivamman version. Sosekeittolautasellisen päälle voit ripotella mieleisiä kuivattuja yrttejä. Myös yrttiöljy käy.



PORKKANA-MASCARPONESOSEKEITTO

800 g porkkanoita
200 g perunoita
1 l vettä
1/2 tl suolaa
1 rasia mascarponea

Kuori ja paloittele porkkanat ja perunat. Laita palat kattilaan. Kaada päälle vesi. Lisää suola. 

Keitä porkkanat ja perunat pehmeiksi. Lisää keittämisen aikana tarvittaessa vettä. Soseuta keitinliemineen tasaiseksi soseeksi. 

Lisää mascarpone ja kiehauta koko ajan sekoittaen.

torstai 1. tammikuuta 2015

Uusi vuosi - vanha glögijuustokakku

Hyvää uutta vuotta!

Glögijuustokakkua nautittiin joulun aatonaattona kuuman teen kanssa, kun kinkku paistui uunissa. Sen jälkeen nopeasti salaman kanssa räpsityt kuvat ovatkin muhineet kameran muistikortilla. Syytän flunssaa ja työnantajaa Niin. Glögijuustokakkukausi taitaa olla ohi, mutta tulee se joulu tänäkin vuonna.

  
GLÖGIJUUSTOKAKKU

18 cm:n irtopohjavuoka

pohja

150 g pipareita
50 g voita

täyte

200 g appelsiinin makuista tuorejuustoa
2 dl kermaa
3 liivatelehteä
1 appelsiinin mehu
0,5 dl sokeria

kiille

3 dl glögitiivistettä
1 dl vettä
3 liivatetta
valkosuklaata


Valmista pohja. Sulata voi. Murskaa piparit. Yhdistä voi ja piparit keskenään. Levitä seos irtopohjavuokaan leivinpaperin päälle. 

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan noin 5-10 minuutiksi. Vatkaa sillä aikaa kerma notkeaksi. Lisää siihen tuorejuusto. Purista appelsiinista mehut. Kuumenna mehu. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois. Laita ne appelsiinimehun joukkoon ja sekoita. Kun liivatteet ovat sulaneet mehuun, lisää ne tuorejuusto-kermaseokseen. Lisää vielä sokeri. Sekoita ja maista. Kumoa seos pohjan päälle ja tasoita.

Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 2 h. Mielellään yön yli, jolloin maut tasoittuvat.

Valmista kiille. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan noin 5-10 minuutiksi. Lämmitä vesi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois. Sekoita liivatteet veden joukkoon. Lisää glögitiiviste. Sekoita. Kaada neste varovasti kakun päälle. mehun joukkoon liivatelehdet. Kaada neste varovasti kakun päälle.

Anna hyytyä. Kun kakku on hyytynyt, rouhi päälle valkosuklaata koristeeksi.