tiistai 16. kesäkuuta 2015

Tomaattikeitto

Tähän soppaan ei montaakaan raaka-ainetta tarvita. Halutessaan voi listalta tiputtaa suolan ja öljyn pois. Vaikeinta tomaattikeiton valmistamisessa on löytää täydellisen kypsiä, makeita tomaatteja. Sopasta saa tulista tavaraa käyttämällä reippaasti mustapippuria. Keitto passaa alkukeitoksi tai pääruoakasi hyvän leivän kanssa. 


TOMAATTIKEITTO

1 kg tomaatteja
mustapippuria
1 rkl rypsiöljyä
suolaa

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Leikkaa tomaatit halki. Laita pellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa noin 40 min. Väännä uunin grillivastukset päälle ja jatka paistamista noin 15 min.

Siirrä tomaatit pelliltä kattilaan. Sekoita sauvasekoittimella soseeksi. Lisää öljy, maun mukaan mustapippuria ja 1 tl suolaa. Sekoita. Tarkista maku. Halutessaan voi keiton päälle vielä rouhia lisää pippuria.

torstai 11. kesäkuuta 2015

Kotiviili ja raparperihillo

Äiti teki muinaisuudessa (ja myös nykyään) kotiviiliä. Nostalgisuuden puuskassa kokeilin kotiviilin hapattamista itsekin. Helppoa hommaa. Sen kun unohtaa viilin ja maidon pöydälle, mutta rajansa siinäkin. Ensimmäinen yritykseni todellakin unohtui. 

Nyt raparperin parhaimpana sesonkina, olen innostunut syömään kotiviiliä raparperihillon kanssa. Raparperihilloni on inasen kirpeää, kanelista ja appelsiinista, jota viili pehmentää. Oikein toimiva yhdistelmä. 


KOTIVIILI
(1 annos)

1 rkl viiliä
2 dl maitoa

Ota ruokalusikallinen viiliä. Laita se kippoon. Kaada maitoa päälle ja sekoita. Peitä kippo lautasella, leivinpaperilla tai liinalla. Anna tekeytyä 12 - 24 h kunnes rakenne on kiinteä. Laita jääkaappiin viilenemään.


RAPARPERIHILLO

1,5 l raparperia paloiteltuna
2 appelsiinin mehu
1 kanelitanko
4,5 dl hillosokeria

Kuori ja paloittele raparperit. Purista appelsiineistä mehu kattilaan. Laita sekaan kanelitanko ja raparperinpalat. Hauduta miedolla lämmöllä raparperit pehmeiksi. Lisää hillosokeri ja jatka keittämistä 10 min. Ota kanelitanko pois. Tölkitä tai laita pakastimeen.