maanantai 25. tammikuuta 2016

Kohtuullisen ruoan budjetti: viikko 1


Ensimmäinen viikko meni. Aika viikkokatsaukselle.

Paljonko meni?
50,7 e

Tuliko syötyä ulkona ja paljonko siihen meni rahaa?
5,10 e: noutosalaatti

Mitä tuli ostettua?
lohta, lihaa karjalanpaistiin, sillifileetä, einespinaattikeitto, lounassalaatti, wokkivihanneksia pakasteesta, rahkaa, raejuustoa, maitoa, kermaa, juustoa, banaaneja, puolukoita, pari kiloa klementiinejä, lähiperunoita, punakaalia, riisipiirakoita, perunapiirakoita, kahvia

Mitä sitä tuli syötyä?
Lohta ohrahernelisukkeella, pinaattikeittoa eineksenä, porkkanasosekeittoa, salamikiusausta, wokkivihanneksia raejuustolla, porkkanaraastetta, puuroa, vispipuuroa, tuorepuuro, rahkaa mustaherukoilla, turkkilaista jogurttia, pari kiloa klementiinejä, hedelmäsalaattia 

Oliko vaikeaa pysyä budjetissa?
Ei ollut vaikeaa. Ostoksista riittää ruokaa vielä alkuviikollekin.

Mikä tästä nyt niin eettistä tekee?
Kotimainen ohra - parempi vaihtoehto kuin riisi. Tosin ostin kolme riisipiirakkaa, kun teki miele eikä perunapiirakoita ollut tarjolla. Ostin lähiperunoita. Söin itse poimittuja herukoita äidin pihalta. Pinaattikeitto on valmistettu naapurikunnan tehtailla. Epäilen, että sitä on kuljetettu pitkin Suomea, mutta tuen Pirkanmaata. Kotimaisia juureksia ja maitotuotteita.

Oliko hyvää?
Totta kai!

Mitä erikoista viikolla oli?
Työsuhteen etuuksiin kuuluu kahvit. Sain Pohjanmaalta tuliaisena kiekollisen leipäjuustoa ja Kuusankosken lakua. Ne hautajaiset. Onneksi ei osu joka viikolle. Yllätyksenä pitkäpäivä töissä, joten tuli ostettua kahvilasta salaatti. Työpaikalla tarjottiin alkoholitonta kuohuviiniä ja kermakakkua. Tätäkään ei tapahdu päivittäin. :D Viikolla söin kahdesti tarjottuna muitten tekemää ruokaa ja kolmena päivänä tarjottiin kermakakkua. Erikoinen viikkoa.

maanantai 18. tammikuuta 2016

Haaste: Kohtuullisen ruoan budjetti

Luin Helsingin Sanomista mielenkiintoisen artikkelin, miten syödä hyvin 70,8 e/vko ruokabudjetilla. Summa on Kuluttajatutkimuskeskuksen laatimasta kohtuullisen minimin viitebudjetista. Kohtuullisen minimin viitebudjetti puolestaan kertoo kulutustason, jolla ihminen tulee toimeen ja kokee voivansa osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan.


Yritän samaa: syödä laadukkaasti, eettisesti ja monipuolisesti. Terveellisen ja laadukkaan ruoan pohjana käytän Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ohjeita. Samasta ohjeesta löytyy myös ohjeet kestävään ruokailuun. Olen sekasyöjä, fyysisesti keskiraskasta kolmivuorotyötä tekevä aikuisopiskelija, joka liikkuu melko paljon myös vapaa-ajalla. Ruokaa tulee lapattua suuhun paljon, käytän toisinaan kiireessä eineksiä enkä ole hipsterivegaani.

Kuukauden ruokabudjetti on 283 euroa. Mielestäni summa on realistinen. Summalla voi syödä hyvin, eettisesti ja monipuolisesti. Haasteen tarkoituksena on katsoa, mitä sitä tulee suuhunsa laitettua, paljonko menee rahaa ja riittikö rahat. 

Hesarin juttuun pääsee klikkaamalla tätä.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ohjeisiin puolestaan klikkaamalla tätä.