lauantai 21. joulukuuta 2013

Jääkaapin viimeinen olut lihapadassa

Kävi niin, että sain yllättäen isältäni 700 grammaa laadukasta naudanlihaa. Mikäs sen mukavampaa. Tietokoneen kovalevyllä oli muhinut pitkään testattavaksi tarkoitettu lihapadan ohje, johon ei ollut koskaan ollut aikaa tai aineita. Jääkaapista löytyi yksi ainokainen pullo olutta ja aikaakin oli. Eikun hommiin.

Aikaahan lihapadat vaativat. Kahden tunnin kypsymisen jälkeen aloin testaamaan lihan mureutta. Yhteensä minun uunilla ja savipadalla aikaa meni 3 tuntia. Olutlihapadan nautiskelin pakastimesta löytyneiden kermaperunoiden, joululimpun ja salaatin kanssa. Juomana perusvichyä. Oluttahan ei jäänyt, koska viimeinen lorahti pataan ja loput kokin suuhun.


OLUTLIHAPATA

700 g naudan paahtopaistia
voita

2 porkkanaa
3 dl (tummaa) olutta
5 - 10 dl vettä
1 lihaliemifondikuutio 
3 laakerinlehteä
5 katajanmarjaa
5 maustepippuria

Kuori ja paloittele porkkana. Nosta ne pataan. Lisää mausteet.

Paloittele paisti. Ruskista lihat pannulla ja siirrä uunipataan. Älä huuhtele vielä pannua.

Kaada olut pataan. Täytä nyt pannu vedellä. Lisää nesteeseen lihaliemifondikuutio ja sekoita. Kaada neste pannusta pataan. Lopuksi voi lisätä vettä kunnes lihat peittyvät, jos pannun huuhteluvesi ei riitä.

Paista uunissa 150 asteessa 2,5 - 3,5 tuntia. Lihan pitää olla mureaa. Mureus selviää maistamalla tai haarukkatestillä. Jos lihanpalaa tökkää ja se hajoaa helposti, liha on sopivaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti