sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Key Lime Pie - Ameriikanserkun limettipiirakka

Tiettävästi ainakin yksi sukulainen on asunut Floridassa, Key Lime Pien kotipaikkakunnalla. Key Lime Pie on helppo ja nopea tehdä. Ainoa vaikeus oli löytää kondensoitua maitoa. Limettipiirakka yllättää, ei sitruksen hapokkuudella vaan makeudella. Kondensoitu maito on äkkimakeaa tavaraa.

Koristeellisemmat ihmiset voivat koristella piirakan kermalla, kiivillä, limetin kuorilla ja viipaleilla.



KEY LIME PIE

pohja

200 g Digestive keksejä
75 g voita sulatettuna

täyte

4 keltuaista
1 prk (noin 400 g) kondensoitua maitoa
3 limetin mehu
2 limetin kuori

Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Hienonna keksit. Lisää voisula. Sekoita tasaiseksi. Painele seos vuoan pohjalle ja pikkuisen nousemaan reunoille. Paista pohjaa uunissa noin 5 min 175 asteessa. 

Valmista täyte. Vatkaa keltuaisten rakenne rikki. Lisää kondensoitu maito, limetinmehu ja limetinkuori. Vatkaa tasaiseksi seokseksi ja kaada täyte pohjan päälle.

Paista uunin alatasolla 10 - 15 min 175 asteessa. Piirakan täytteen kuuluu uunista ottaessa hieman hytkyä keskeltä.

Anna piirakan jäähtyä. Siirrä jääkaappiin vähintään 3 tunniksi, mielellään koko yöksi.

keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Pataleipä porkkanasäväyksellä

Pataleipä on tällaisen tuoretta leipää rakastavan, mutta laiskan ja käsien sotkemista vihaavan leipurin leipä. Se on helppo tehdä. Taikinan sekoittaminen onnistuu puuhaarukalla ja kädet siistinä. Mahtavaa!

Tämä on kolmas versioni pataleivästä. Ainoa poikkeus alkuperäiseen pataleipään on se, että nesteenä käytetään porkkanamehua. Pataleivän reseptiä voi versioida niin paljon kuin mielikuvitus sallii. Perusreseptiin pääset klikkaamalla tätä.


PATALEIPÄ PORKKANASÄVÄYKSELLÄ

1 kannellinen uunipata

3 dl Myllärin Luomu Hurjan Viljainen Sämpyläjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
4 dl kädenlämpöistä porkkanamehua

rypsiöljyä

Sekoita kulhossa kuivat aineet. Kaada joukkoon kädenlämpöinen porkkanamehu ja sekoita tasaiseksi. 

Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla. Anna kohota 12-18 tuntia huoneenlämmössä, jonka jälkeen sekoita taikinaa. Anna vielä kohota noin tunnin verran.

Taikinan kohotessa lämmitä uuni 225 asteeseen. Laita kannellinen pata kuumenemaan uuniin. 

Ota pata pois. Sivele padan reunoille öljyä. Kumoa taikina pataan. Laita kansi päälle. 

Paista uunissa 30 min. Ota kansi pois. Väännä uuni pois päältä ja anna leivän olla uunissa jälkilämmöllä vielä 15 min. 

perjantai 20. maaliskuuta 2015

Lammasta ja uunijuureksia

Aina kun tarjoutuu mahdollisuus, syön lammasta. Pääsiäisen ajassa on parasta se, että lammasta löytyy tavallista enemmän kaupoista. Joten ostin lampaan ulkofileen. Sellaisen valmiiksi valkosipulilla ja mintulla marinoidun ja valitettavasti espanjalaisen. Päädyin paistamaan fileen uunissa paistopussissa. Virhe. Huudatin sen liian kuivaksi. Suosittelenkin mieluummin pannulla paistamista. Lisukkeeksi tein uunijuureksia ja mutustelin fetaa.

 
Jos ideat pääsiäispyhäpöytään ovat vähissä, tee nämä:

lampaan ulkofilee
uunijuurekset
fetaa murusteltuna
tomaattia

lauantai 28. helmikuuta 2015

Rachel Khoo's Kitchen Notebook

Rachel Khoo on ainoa julkkiskokki, kenen tekemisiä seuraan. Tällä hetkellä uusintana Ylellä pyörivä telkkusarja Pieni keittiö Pariisissa on huippu. Omistan telkkusarjan myötä julkaistun The Little Paris Kitchen sekä sen jälkimainingeissa ilmestyneen My Little French Kitchen. 12.2.2015 Khoolta tuli uuden telkkusarjan myötä uusi keittokirja - Rachel Khoo's Kitchen Notebook.


Aikaisempien kirjojen reseptit ovat pyörineet Ranskan ympärillä. Tällä kertaa inspiraatiota on haettu ympäri maailmaa ja Rachel karistaa ranskaleimaa ottastaan. Alkujaan Khoo on kasvanut englannissa ja hänen isänsä on Malesiasta ja äiti Australiasta.

Reseptit vaikuttavat muutamien kertojen pläräilyjen jälkeen hyviltä. Valokuvat on ottanut, kuten aikaisempiinkin kirjoihin, David Loftus, joka on uskomaton valonloihtija. Täällä kertaa kirjasta menee kokeilulistalle mm. Lemon lava cakes ja Smörgårstårta. Voi että kun aika riittäisi enemmän keittiössä puuhasteluun. Ehkä sitten joskus lomalla. Jos kirja ei muuna toimi, ainakin tulee luettua edes jotakin englanniksi.

Jos nyt joku innostui, kaikki kirjat olen tilannut CDON:n kautta.


keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Näkkileipä - gluteeniton

Näkkärit ovat herättäneet eväskateutta työpaikalla ja himoa kotona. Alkujaan tutustuin näihin tuliaisnäkkäreinä. En ole täysin varma, onko tämä tuliaisnäkkäreiden resepti. Ainakin se on lähes suoraan jauhopakkauksen kyljestä.


NÄKKILEIPÄ (GLUTEENITON)

2 dl maissijauhoja
2 dl siemeniä ja pähkinöitä (esim. salaattisekoitus)
1/2 dl rypsiöljyä
2 dl kiehuvaa vettä

suolaa

Sekoita keskenään maissijauho, siemenet, öljy ja vesi puuroksi. Kaada huttu leivinpaperin päälle. Laita päälle toinen leivinpaperi. Kauli tai taputtele huttu tasaiseksi levyksi. Irrota päällimmäinen paperi. Ripottele levyn päälle suolaa. 

Paista uunissa 150 asteessa noin 45 min. Anna jäähtyä ja murra pienemmiksi paloiksi.

tiistai 3. helmikuuta 2015

Pestosilakat

Pestosilakat - tomaattisilakoiden vahva haastaja. Peston värillä ei ole väliä. Sekä punainen pesto että perinteinen vihreä pesto käy.


PESTOSILAKAT

300 g silakkafileitä
90 g pestoa

Laita silakkafileet nahkapuoli alaspäin uunivuokaan. Sivele silakkafileiden päälle pestoa.

Paista uunissa 200 asteessa noin 20 min.