keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Rosollileipä

Jouluuni kuuluu yöllä puoliksi salassa syöty kinkkuvoileipä. Joululimpun päälle sivellään rasvaa, leikataan kylmäeteisessä reilu siivu kinkkua joululimpun päälle. Kaikki tämä tehdään mukamas muilta salassa. Lisätunnelmaa tuo eteisessä palelevat varpaat.

Näin ennen joulua voi vielä hullutella ja rikkoa perinteitä. Perinteitä noudatetaan sitten jouluna. Koitin rosollileipää. Leivässä on sama periaate kuin kinkkuleivässä. Otetaan pala joululimppua, limpun päälle lusikoidaan rosollia ja rosollin päälle laitetaan vielä muuta nokare smetanaa. Sopii kasvissyöjille, jotka haluavat osallistua yöllä syömiseen.  

tiistai 16. joulukuuta 2014

Porkkanavuoka

Simppeli pippurinen porkkanavuoka ilman riisiä. Kaikista porkkanalaatikoista tykkään eniten omasta ohraisesta versiosta. Linkki on tässä. 


PORKKANAVUOKA

6 isoa porkkanaa
200 g tuorejuustoa
3 dl maitoa
valkopippuria
roseepippuria
suolaa

korppujauhoja

Voitele vuoka. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Laita raaste vuokaan.

Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata joukkoon tuorejuusto ja mausteet. Kaada sakea seos porkkanaraasteen päälle. Sekoita. Ripottele päälle korppujauhoja.

Paista uunissa 200 asteessa noin 1 tunti.

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Rakas joulupukki

On sovittu, ettet tuo mitään. Ei risuja. Ei lahjoja. Se on diili. Sen sijaan, jos siellä Korvatunturilla ei keksitä millään lahjoja ruoan ystäville, tässä kuusi sopuhintaista lahjavinkkiä. Voi tuoda vuodenajasta riippumatta. Vaikka synttärilahjana. :) 

1. Ravintolaillallinen

2. Juustot. Kotimaisia herkkujuustoja, ulkomaalaisia herkkujuustoja. Kotimaisista mainittakoon, että hyviä juustoja tehdään muuallakin kuin Valiolla ja muitakin juustoja on olemassa kuin leipäjuusto.

3. Pullo. Ei absolutisteille ja alaikäisille. Saa olla yli kympin pullo. Punaviiniä, valkoviiniä, kuohuviiniä, saamppanjaa, konjakkia, viskiä. Mitänäitänyton. Kysy rohkeasti Alkon myyjältä vinkkiä.

4. Herkkukorit. Mielellään itse koottu. Kokoa vaikka juustosta, suklaasta, kahvista, hillosta, suolakekseistä, pähkinöistä, mandariineista ja karpalomehusta saajan näköinen ja makuun sopiva. Aina plussaa, jos olet omin pikku kätösin tehnyt koriin jotakin.
 
5. Ruokalehden vuosikerta. Omat tykkään eniten kotimaisesta Maku-lehdestä ja ruotsalaisesta lehdestä Elle Mat & Vin.

6. Lapuan Kankureiden pellavaa keittiöön tai ruokapöytään. Klikkaa tätä ja pääset Kankureiden verkkokauppaan.

maanantai 8. joulukuuta 2014

Uunirosolli

Uunirosolli on hyvä vaihtoehto perinteiselle rosollille ja perinteisille joululaatikoille. Sen kyytipojaksi voi laittaa smetanaa ja sipulisilppua. Uskoisin maistuvan näin joulun aikaan kasvissyöjälle kalan kanssa tai lihansyöjälle kinkun kanssa.


UUNIROSOLLI

4 porkkanaa
4 isoa perunaa
4 punajuurta
0,5 dl rypsiöljyä
Provencen maustesekoitusta
(suolaa)

Kuori ja pilko juurekset tasakokoisiksi lohkoiksi. Laita kulhoon rypsiöljy ja maustesekoitus. Pyöräytä juureslohkot öljyssä.

Laita leivinpaperi uunipellille ja kumoa juurekset sen päälle.

Paista uunissa 200 asteessa noin 45-60 min riippuen lohkojen koosta. Maista ja suolaa, jos se on tarpeen.

sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Mac & Cheese

Mac and cheese tuo Yhdysvaltojen kansallisaarre. Ja onhan sulanutta juustoa vaikea vastustaa. Suomeksi tämä ruoka kääntyy makaroonilootaksi. Tuossa makaroonissa on kaksi oota tarkoituksella. Noh. Mac & cheese kannattaa syödä tuoreeltaan, kun juuston rasva vielä tirisee. Ei se kylmänäkään pahaa ollut.




MAC & CHEESE

4 dl makaronia
200 g cheddar-juustoa
4 dl (täys)maitoa
suolaa
pippuria

Raasta juusto. Laita maito ja juustoraaste kattilaan. Sulata juusto maidon joukkoon koko ajan sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä. Maista ja mausta.

Kaada kattilaan makaronit. Sekoita. Kaada kaikki uunivuokaan. Paista uunissa 200 asteessa noin 30-40 min, kunnes pinta ruskistuu.

maanantai 17. marraskuuta 2014

Tuhti maa-artisokkakeitto

Lautasellinen paksua, samettista maa-artisokkasoppaa smetanalla höystettynä. Ihan jees ja hyvää vaihtelua pakastepinaattikeitolle.


MAA-ARTISOKKAKEITTO

500 g maa-artisokkaa
500 g perunaa
1 litra vettä
suolaa
1 purkki smetanaa
mustapippuria

Kuori ja paloittele maa-artisokat ja perunat. Laita kattilaan litra vettä, hyppysellinen suolaa, maa-artisokat ja perunat.

Anna kiehua pehmeiksi. Kaada noin puolet keitinvedestä pois, jotta keitosta tulee paksua.

Soseuta tasaiseksi soseeksi sauvasekoittimella. Lisää joukkoon smetana ja mustapippuri. Sekoita. Laita kattila takaisin liedelle. Anna kiehahtaa, mutta älä keitä.

maanantai 3. marraskuuta 2014

Olutperunalaatikko ja mureat uunikyljykset

Laita isälle ja isänmielisille tulevana viikonloppuna olutperunoita ja mureita uunikyljyksiä. Kyljykset ja olutpotut valmistuvat samalla uunilla. Ensin pitää vain laittaa kyljykset uuniin muhimaan uunin alimmalle tasolle 150 asteeseen. Kun laitat olutperunalaatikon uuniin noin tunnin päästä, nosta lämpötila 170 asteeseen.

Olutperunalaatikon olueksi vinkattiin mitä tahansa muuta kuin Lageria. En uskonut. Käytin tummaa luomu lageria.


MUREAT UUNIKYLJYKSET

1 paistopussi

kyljyksiä
yhtä monta pekoninsiivua kuin kyljyksiä
rypsiöljyä
muutamia tippoja limeä tai sitruunaa
suolaa
pippuria

Huuhdo kyljykset kylmällä vedellä. Tee marinadi eli sekoita öljy, muutama tippa sitrusta, suola ja pippuri keskenään. Voitele kyljykset marinadilla. Laita päälle siivu pekonia ja kyljys uunipussiin.

Sulje pussi ja tee siihen muutama reikä. Paista noin 2 tuntia 150 asteessa.


OLUTPERUNALAATIKKO

800 g perunoita
1 iso sipuli
2 dl olutta
1 dl kuohukermaa
voita
suolaa

Viipaloi sipuli ja perunat ohuiksi siivuiksi. Laita ne voideltuun uunivuokaan kerroksittain. Alin kerros pitää olla sipulia. Suolaa kevyesti jokainen perunakerros.

Kaada olutta päälle. Laita muutamia nokareita voita päälle.

Paista uunissa 170 asteessa 50 min, jonka jälkeen kaada joukkoon kerma. Paista vielä vartti.